TOSYA EKONOMİSİ VE BİTKİ KALINTILARI‏
TOSYA EKONOMİSİ

VE

BİTKİ KALINTILARI

6 Ekim Cumartesi günkü Gazetemizde“Yüksek Okul Tosya İçin Kolları Sıvadı” başlıklı bir haber yayımlandı. Haber kısaca; Tosya’da üretilen ürünlerden arta kalan atıkların Mobilya sektöründe kullanılabilirliği ve bu artıkların Tosya ekonomisine sağlayabileceği artıdeğer ve artıkların kullanılmasının çevreye olacak olumlu etkileri konusunda küçük çaplı bir toplantı yapıldığından bahsediliyor, bu konuda Tosya Meslek Yüksek Okulu Mobilya ve Dekorasyon Bölümünde yapılabilecek çalışmalardan söz ediliyordu. Mesele tarımsal kalıntılar olunca Sivil Toplum Kuruluşlarından da mesleğimiz icabı Ziraat Odası adına Tarım Danışmanı olarak bendeniz katıldım.

           

Bilhassa MYO Müdürü Doç.Dr. Hakan Akyıldız, Mobilya ve Dekorasyon Bölümünden Öğretim Üyesi Beyhan Karakuş ve Mehmet Karamanoğlu’na bu vesile ile Tosya adına teşekkür ediyorum. MYO, müdürü, öğretim üyeleri kafa kafaya vermişler, Tosya için ne yapılabiliri araştırmışlar, tartışmışlar ve bir proje yaparak az da olsa Rektörlükten destek alarak çalışmalara başlamışlar. Yani her ne kadar bizler, etkililer ve yetkililer Tosya için pek kafamızı yormasak da birilerinin kafasını yormasını, gayret sarfetmesini takdirle karşılıyoruz.

           

Toplantıda Yonga Levha Üretiminde bitki kalıntılarının kullanılması, bu kalıntıların kullanılması ile ekonomiye sağlanacak katkılar ve çevreye etkileri tartışıldı.Mesele bitki artıkları olunca ister istemez Tosya Pirincimizin bitkisi çeltik sapları ile çeltik işlenmesi sırasında atılan çeltik kavuzlarının bu projede kullanılması gündeme geldi. Projede kullanılacak materyali temin etme konusundaki kuşkular giderildi ve bu konuda gereken desteğin verileceği taahhüt edildi.

           

Çiftçilerimiz adına bizi heyecanlandıran mesele çeltik anızlarının ileride değerlendirilebileceği meselesi. Hemen her hasat dönemi sonunda gündeme gelen, hem çiftçilerimizi, hem de güvenlik güçlerimizi sıkıntıya sokan “anız yakma”problemi. Bilindiği gibi çeltik anızı hemen çürümüyor ve toprakta çürümesi için en az iki yıl gömülü kalması lazım ki üçüncü yıl aynı tarlaya çeltik ekilsin. Veya aynı tarlaya tekrar çeltik ekilebilmesi için ya anızı yakacaksınız ki bu kanunen suç, ya da yüksek iş gücü harcayarak tarladan uzaklaştıracaksınız. Bu da maliyeti artıracak ve ekonomiye zarar verecek. Bu proje sayesinde anızlar ve atıklar yonga üretiminde kullanılabilirse hem çiftçinin tarlası temizlenecek, hem çiftçi artıklardan para kazanabilecek. İşin can alıcı tarafı yonga levha üretiminde kullandığımız çam ağaçları o oranda daha az kesilecek, ormanlarımız bu sayede daha az tahrip olacak. Hadi hayırlısı. Hoşça kalın.


Yazar: RECEP ÇAKMAK
Tarih:


Bu Köşe Yazısının yer aldığı yer: Tosya l KARSIYAKA Mahallesi MUHARLIGI l
http://www.yazicam.com

Bu Köşe Yazısı için adres:
http://www.yazicam.com/modules.php?name=Kose_Yazilari&op=viewarticle&artid=39