Cömertlik ve Zekat
Hepimizin bildiği gibi zekat; malla yapılan bir ibadettir ve İslam’ın beş temel şartından dördüncüsü. Varlıklı Müslümanlar için geçerli olan bu farz bereket, artma, temizlik manalarına da gelir. Varlıklı ve ihtiyacından fazla malı, serveti olan müslüman bunun kırkta biri, yani yüzde iki buçuğunu senede bir defa muhtaç olanlara vermesi ile bu farz, yani AllahTeâla (cc)nın bu emri yerine getirilmiş olur.
            Zekat, Müslümanların mallarını ve canlarını, maddi ve manevi kirlerden temizleyen, verimsizlikten, hoşnutsuzlukta, hasetten koruyan bir ibadettir aynı zamanda. Zekatını hakkıyla veren bir kimse çok mutludur. Hem Rabbini emrini yerine getirerek kulluğunu yapmış, hem de insanlara iyilik etmiş olur. Bu ibadet onu gayretli, çalışkan, sağlam iradeli bir hale sokar, malında kazancında bereket, evinde, ailesinde huzur, muhabbet gibi nice üstün haller görülür. Aileleri mutlu olan toplumlar da şüphesiz mutlu ve huzurlu olurlar.

             Sosyal adaletin temeli olan zekat, şahıslara ve topluma sayısız faydalar sağlar. Zekatını veren zengin, malı, mülkü verene şükretmiş olur. Şükür, nimetlerin malın, mülkün artmasına vesiledir. Şükretmemek ise malın elden gitmesine, mahvolmasına sebeptir.

            Zekat, fakir ve zengin arasında meydana gelebilecek kini, hasedi, düşmanlığı kaldırdığı gibi, insanlar arasında sevgi, saygı, birlik ve beraberlik tohumlarının ekilmesine, kardeşliği, muhabbeti artırarak cemiyete huzurun gelmesine vesile olur. İnsanları hak yiyici olmaktan, saldırganlıktan, isyankârlıktan koruyup, topluma yararlı hale getirir.

            Zenginin malından zekat vermesi, mevsiminde bir ağacın budanmasına benzer. Mevsiminde budanan ağaçlar, mesela şeftali ağacı küçülmüş gibi olur, çünkü ağır bir budamaya tâbi tutulması gerekir. Fakat kesilen dalların arkasından daha gür ve genç dallar çıkar, mevcut dallardaki meyveler iri ve güzel olur. Hem kalite artar, hem verim artar. Aynen zekatta zamanında verilirse budanan ağaç gibi zahiren mal, servet küçülmüş gibi görünür ama Allah (cc) bereketini artırır. Malın kazadan, beladan, hasetten korunmasını sağlar.

            Zekat veren zengin bir Müslüman hem dini ibadetini yaparak Allah’ın rızasını kazanır, hem sosyal yardım yaparak sosyal adaletin kurulmasına, gelişmesine yardımcı olur, hem de malını, servetini zaten zekat hakkı olan fakirlerin olası tecavüzlerinden korumuş olur. Aslında zekat, öşür ve sadaka sosyal yardımlar olup, ekonomik felaketleri önlemek için emr olunmuş İlâhi tedbirler değil midir? Hoşça kalın.


Yazar: RECEP ÇAKMAK
Tarih:


Bu Köşe Yazısının yer aldığı yer: Tosya l KARSIYAKA Mahallesi MUHARLIGI l
http://www.yazicam.com

Bu Köşe Yazısı için adres:
http://www.yazicam.com/modules.php?name=Kose_Yazilari&op=viewarticle&artid=41