SANATÇI MISINIZ DANSÖZ MÜ?
“Sanat musikisi yorumcusu olarak çıktığınız sahneden dansöz olarak inebilirsiniz” Hizmet etmeyi ilke edinmiş hizmet erbabının dikkat etmesi gereken hususları gözler önüne seren, hizmet alanların da hizmeti alırken azami derecede nazarı itibara almaları gereken hassasiyetler aslında bunlar. Bu oturup kalkmak, hoş sohbet etmek maksadıyla seçeceğimiz arkadaş grupları için de geçerli.


Tosya’mızda da sıkça kullanılan “eşek hoşaftan ne anlar” sözü, dünya literatürlerinde “atların önüne mücevher dökmeyin” olarak geçmiş.İçinde bulunmamız gereken topluluğu tespitte yapacağımız hatalar, bizde olumsuz kalıcı izler bırakabilir. “Gömleğin ilk düğmesi yanlış iliklenince öbürleri de yanlış gider” demiş bir düşünür. Hangi topluluk içerisinde, hangi insanlarla bulunmanız gerektiğini ölçülerimize müracaat ederek belirlemeliyiz.


Hele hele tanımadığınız bir topluluk içinde hünerlerinizi, maharetlerinizi, bilginizi kısaca size has özellikleri sergilemeniz büyük bir tedbirsizliktir, genellikle sizi felakete sürükler. Şarkı söylemek için çıktığınız sahneden dansöz olarak inmek istemiyorsak seyircilerimizi iyi seçmek zorundayız. “Fıkra türü”nde adamlar, anlattığınız her şeyi fıkra zannederler veya fıkra olarak alırlar.


İnsanlara kendi dilimizle hitap etmek gerekir. Ortanın altında bir eğitime sahip topluluğa akademik sözler söylemek hiçbir anlam ifade etmez. Hiç kimse bilgisini, kültürünü, tecrübesini, hünerlerini kolay kazanmadı. Bunları elde etmek için bir çok sıkıntıya katlandınız; paranızı, zamanınızı, emeğinizi, belki de sağlığınızı harcadınız. Şimdi bunları yanlış adamların önüne dökerek çar çur mu edeceksiniz? Tabi ki hayır.


Unutmayın asla atların saman yediğini, yeşil otlarda otladığını. Onların önüne mücevher dökmekten daha şaşkınca hareket ne olabilir? Siz siz olun değer verene siz de değer verin. Altınlarınızın kıymetini bilecek sarraflar bulun, onlar altınlarınızın değerini bilir. Elin atlarından bize ne değil mi? Bırakalım kişnesinler, semirsinler, kumlu topraklarda bir o yana, bir bu yana yuvarlansınlar. Endişelenmeyin, telaşa kapılmayın: "Sanat musikisi yorumcusu musunuz, dansöz mü" Kendimizi bir kontrol edelim. "Fıkra türü" insanlar ne anlar sanatçıdan. "Kelebek bir defa kanatlandı mı bir daha asla tırtıl haline gelmez.” İşimize bakalım biz. Hoşça kalın


Yazar: RECEP ÇAKMAK
Tarih:


Bu Köşe Yazısının yer aldığı yer: Tosya l KARSIYAKA Mahallesi MUHARLIGI l
http://www.yazicam.com

Bu Köşe Yazısı için adres:
http://www.yazicam.com/modules.php?name=Kose_Yazilari&op=viewarticle&artid=42